Gyökérzet a lefolyóban

Gyökérzet a lefolyóban
5 (100%) 18 szavazat

Gyökérzet a lefolyóban

Gyökérzet a lefolyóban

 

Gyökérzet a lefolyóban

Gyökérzet a lefolyóban

 

Méretes fák a kertben? Akár baj is lehet belőle!

Kertépítés alkalmával legtöbben előnyben részesítjük a zöld területeket. Ugyan a napvitorlák és mobil napernyők árnyékot teremtenek bárhol, de a fák és a lombos növények nyújtotta hűvöshöz nem hasonlíthatóak. Érdemes azonban helyüket körültekintően megválasztani, ugyanis komoly baj lehet abból, ha a szennyvízcsövek túl közel vannak a méretes gyökerekhez.

Előfordulhat, hogy a szaniterekben visszafolyó szennyvízzel találkozunk. Ilyenkor elsőként a dugulásra szoktunk gondolni, pedig könnyen lehet, hogy súlyosabb probléma áll a háttérben. Ha a szennyvíz főként esőzések alkalmával jelenik meg a toalettben, akkor bizony kinti csőtörésre kell gondolnunk. Hogyan történhet ez meg? Főként régi építésű ingatlanok esetében fordulhat elő, hogy a csövek apró hajszálrepedéseibe bekúsznak a növények, fák gyökerei, melyek ott tápanyagban gazdag talajra lelve elkezdenek egyre jobban terebélyesedni. A végeredmény gyakran csőtörés, arról nem is beszélve, hogy a gyökerek egyfajta makacs gócpontot is képeznek, tehát nem fog lefolyni a szennyvíz. Amint nagyobb esőzésre kerül sor, a leszivárgó nedvességgel együtt a szennyvíz is megindulhat felfelé, sajnos sokszor éppen a toalett irányába. A végkifejlet nem csak bosszúsággal, fertőzésveszéllyel járhat, hanem jelentős anyagi kárral is. Jobb tehát, ha még időben gondolkodunk, és már a kertépítésnél tisztában vagyunk a nagyméretű növények jelentette kockázatokkal.

Gyakran lépcsőházak esetében is tapasztalni a jelenséget akkor, ha az utcafronton hatalmas fák állnak. Ezeknek gyökerei feltörhetik a burkolatot, és persze a ház szennyvizének elvezetését is veszélyeztetheti. Míg a felső szinteken élők a csőtörésből semmit sem észlelhetnek, addig a földszinti lakások ki vannak téve a visszafolyó szennyeződéseknek. A probléma valós, hiszen a szakemberek is találkozni szoktak ilyen jelenséggel. A megoldás nem más, mint a körültekintő fatelepítés és a korszerűtlen, hosszú évek óta a földben levő csövek cseréje. Ehhez a kamerás cső-és csatornavizsgálat remek választásnak bizonyul, hiszen segítségével bontás nélkül bizonyosodhatunk meg arról, hogy milyen állapotban van a rendszer, és gondot okozhatnak-e a benőtt gyökerek.

 

Gyökérzet a lefolyóban Budapesten

Gyökérzet a lefolyóban Pest megyében

Gyökérzet a lefolyóban Fejér megyében

Gyökérzet a lefolyóban Zérodugulás

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.