Dugulások kialakulása

Dugulások kialakulása
5 (100%) 22 szavazat

Dugulások kialakulása

Dugulások kialakulása

 

Dugulások kialakulása

Dugulások kialakulása

 

Minden, amit a dugulások kialakulásáról tudni érdemes.

 

Eldugult lefolyó kellemetlenségeivel szembesül nap mint nap? Bűz árad a szaniterekből és a higiéniára való fokozott odafigyelés ellenére is így van ez? Tart a csőtöréstől, és szeretne mindent megtenni annak megelőzéséért? Ha sorra vennénk azokat a problémákat, melyek a legtöbb bosszúságot okozzák az ingatlanokkal kapcsolatban, akkor a dugulás minden valószínűség szerint a vezető helyek egyikét foglalná el. Miért is van ez így? Az otthon kényelméhez aktívan hozzájárul a konyha, a fürdőszoba és a toalett megfelelő funkcionálása és használhatósága. Erre nyomja rá a bélyegét még a legkisebb dugulás is, amivel korántsem biztos, hogy sikerül majd elbánni a házilagos módszerekkel. Cikkünkben most igyekszünk sorra venni azokat a tényezőket, melyekre a dugulások kialakulása rendszerint visszavezethető. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha szanitereinket mindig rendben tudnánk!

Kültéri dugulások kialakulása.

Ugyan dugulás kapcsán elsősorban az ingatlanon belüli tényezőkre szoktunk asszociálni, de tény, hogy a kültéri részek is mindenképpen figyelmet érdemelnek. Ha csupán a csapadékot elvezető rendszerek, a kerti folyókák dugulnak el, a helyzet általában egyszerűen orvosolható. Ilyenkor legtöbbször a por, a föld, a belemosódott sár, vagy a falevelek tehetőek felelőssé a problémáért. Komolyabb a helyzet akkor, ha gyökérbenövéssel számolhatunk, ugyanis a dugulások kialakulása kapcsán ez sokszor csőcserével, a kert érintett szakaszának felásásával jár együtt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kertépítés során a fákat és a várhatóan nagy gyökérzettel rendelkező növényeket a csatornáktól távolra telepítsük. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gyökerek bekússzanak a csövekbe, szétfeszítsék azokat, vagy esetleg az idők során jelenlétükkel megváltoztassák a dőlésszöget. Fontos tudni, hogy ez utóbbi is fontos szerepet játszik a dugulások kialakulása terén.

Mosogató dugulás, mint a leggyakrabban előforduló fajta.

Háziasszonyként talán már Ön is találkozott azzal a kellemetlen helyzettel, amikor a mosogatás szinte lehetetlenné válik a szaniter dugulása miatt. A legtöbben arra szoktunk gondolni, hogy a zsiradék és az ételmaradékok tehetőek felelőssé a helyzetért, s ez kétségkívül gyakran így is van. Ha azonban igyekszünk a maradékokat a szemetesbe önteni, a cső elzsírosodásával akkor sem sokat tehetünk. Ugyan sok múlik a megelőzésen, a rendszer időnkénti forró vízzel átöblítésén, de a zsírosodás sajnos természetes jelenség. Ha túl kevés meleg vizet használunk, vagy a lefolyószűrő akadályozza meg, hogy a víz megfelelő sebességgel és intenzitással haladjon át a csövön, azzal is kárt okozhatunk. A tapasztalatok szerint a legtöbb háziasszony túl sok mosogatószert használ, és ez az intenzív hab bizony kedvez a kritikus gócpontok létrejöttének. A dugulás kialakulása a konyhában gyakran visszavezethető a rossz lejtésre, vagy a nem megfelelő keresztmetszetű lefolyócső használatára. Napjainkban a helyiségben már gyakran elhelyezésre kerül mosogatógép és mosógép is. Ugyan kétségtelen, hogy a víztakarékos megoldások nagy népszerűségnek örvendenek, de amennyi előnye van az ilyen készülékeknek, annyi hátránnyal is járhat a dugulásokkal összefüggésben.

Toalett dugulás, ami ellen igenis tehetünk!

Az ingatlan használata elképzelhetetlen anélkül, hogy ne állna rendelkezésünkre optimálisan működő toalett. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a WC csésze magától tulajdonképpen soha nem dugul el, vagy ha mégis, akkor a rendszeres tisztítás és vízkőoldás hiányára vezethető vissza a dolog. A vízkő miatt kétségtelenül leszűkülhet a belső átmérő, és a túl alacsony vízhozamú öblítő rendszer sem kedvező, viszont a dugulások kialakulása rendszerint más okokra vezethető vissza. Ha illatosító esik a csészébe, vagy a belekerült WC papírtekercset nincs kedvünk kivenni, máris kész a baj. Hasonló a helyzet az olyan idegen tárgyakkal, melyeket inkább a szemetesbe kellene dobnunk. A női higiéniai termékeken túl sok gondot képes okozni az egyébként is nagyméretű pelenka, vagy a különféle nedves törlőkendők.

Fürdőszobai vészhelyzet, és ami mögötte van.

Nem kevésbé bosszantó a fürdőszobában tapasztalható dugulás sem. A különbség annyi a konyhával összehasonlítva, hogy itt nem csak egyetlen szaniterről van szó, tehát a dugulás kialakulása is nagyobb eséllyel fordulhat elő. Legyen szó akár a kádról, a mosdóról vagy a zuhanytálcáról, a dugulás kialakulásának hátterében rendszerint ugyanazok a tényezők állnak. A gyakran túlzásba vitt habfürdő-mosószerhasználat lerakódásokat képezhet a csövek belsején, melyben a hajszálak megülnek, és máris kész a baj. A mosogatógép ürítő csövéből akár ruhafoszlányok, apró darabkák is a rendszerbe kerülhetnek, melyeket a sokszor alacsony vízfogyasztású készülékekből távozó víz mennyisége nem képes megfelelően leöblíteni. Mosógépek kapcsán egyébként a szennyeződések és a ruhákból kimosott por is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a dugulás kialakulása komoly gondokat okozzon az egyébként felfrissülés helyszínének számító fürdőszobában. Fontos, hogy a szifonokat időnként tisztítsuk át, és törekedjünk minden szaniter esetében a gyors vízáramlásra.

Alapvetően nem állítható, hogy a dugulások kialakulása kifejezetten a hanyagságra lenne visszavezethető. Tény azonban, hogy az emberi tényező szerepe nem elhanyagolható a témát illetően. Ha gyakran találkozunk kisebb-nagyobb dugulásokkal az ingatlanon belül, akkor mindenképpen érdemes átgondolni a felsorolt területeket. Hiszen könnyen lehet, hogy a szaniterhasználati szokások és berögződések felelősek a vissza-visszatérő problémákért. Az első néhány alkalommal még praktikus lehet a pumpa használata, de ha tartósan szeretnénk búcsút mondani a dugulásoknak és a velük járó bosszúságnak, akkor célszerű lehet szakember segítségét kérni. A dugulások kialakulása sokszor hosszú hónapokra vezethető vissza, de ha makaccsá válik a helyzet, akkor nem maradhat el a profi közreműködés az elhárításban.

 

Zérodugulás az Ön duguláselhárítója!

Nincs folyóméter díj, alapdíj csak olcsó fix árak!

06-70/934-1090

 

Dugulások kialakulása Budapesten

Dugulások kialakulása Pest megyében

Dugulások kialakulása Fejér megyében

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.